Kweek amarant

Kweek amarant

Amarant is een spontane plant, weinig bekend als groente, wordt soms in borders aangetroffen als wiet en niet iedereen weet dat het als groente kan worden gekweekt. Voor plantkunde wordt het genoemdAmaranthus en maakt deel uit van de amarantaceae-familie.

In werkelijkheid is het een gewas dat meer aandacht verdient, want het is echt interessant voor de tuin. Behalve dat het een zeer eenvoudige plant is om te kweken, zich aanpast aan alle bodemsoorten en weinig vijanden heeft, heeft het een dubbele voedselfunctie: het eet zowel de bladeren als de zaden.

Het zaad wordt geconsumeerd alsof het een graansoort is, een geldig alternatief voor coeliakiepatiënten voor granen die gluten bevatten, terwijl de bladeren gekookt worden gegeten als kruiden, bieten of spinazie.

De amarantplant

Plant afkomstig uit Midden-Amerika, wijdverspreid over de hele wereld, past zich aan elke grond aan, geeft de voorkeur aan die rijk aan organisch materiaal en houdt van het warme klimaat. Het is een plant die 80 centimeter of zelfs een meter hoog kan worden, een penwortelwortelsysteem heeft, 5/20 cm bladeren die, zoals eerder vermeld, eetbaar zijn. In het centrale deel ontwikkelt de amarant een hoofdbloeiwijze waaruit de bloemen zich ontwikkelen, kleine capsules die de zaden omsluiten. Er zijn verschillende soorten amarant, er zijn er meer dan 60, min of meer geschikt voor de teelt.

Zaai amarant in de tuin

Amarantzaden zijn erg vitaal, ze blijven zelfs 10 jaar actief in de grond, een plant kan tot een miljoen produceren, daarom is het typisch als onkruid. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het niet moeilijk is om deze groente in een gecultiveerde tuin te zaaien.

Keuze en voorbereiding van de grond. Het geeft de voorkeur aan vruchtbaar land, rijk aan organische stof, in feite wordt het vaak gevonden om de bevruchte bloembedden te besmetten. Bodembewerking vereist diep graven en organische bemesting.

Zaaitijd. Het wordt in april in Zuid-Italië gezaaid, in mei in het noorden omdat het de kou vreest, het kan direct of in aarden brood worden geplant. Door in een zaaibed te zaaien, kunt u een maand eerder met de teelt beginnen.

Hoe amarant te zaaien. Het zaadje wordt net geen 1 centimeter diep geplaatst. Je kunt 2-3 amarantzaden bij elkaar zetten en vervolgens uitdunnen als de zaailingen de eerste twee echte bladeren hebben en je kunt de krachtigste selecteren. Nadat het zaadje is geplant, wordt het bedekt met fijne aarde en wordt het nat.

Zesde van implantaat. De planten moeten 15/20 cm uit elkaar staan ​​als je het blad wilt consumeren, vergroot in plaats daarvan de afstand als je zaadplanten wilt kweken, in het laatste geval moet je de plant namelijk meer laten groeien.

Waar vind je amarantzaden. Omdat het een zeldzame teelt is, is het niet eenvoudig om de zaden te vinden, maar ze zijn wel via internet op te halen.

Teelt

Amarant groeit snel en heeft geen grote problemen met onkruid, dus het kweken in de tuin is heel eenvoudig. Beregening is alleen nodig in zeer droge periodes, omdat het een droogtebestendige plant is. Een wekelijkse irrigatie kan voldoende zijn om zelfs in warme periodes een goede groei te garanderen.

Bemesting is voldoende om het te doen door de grond voor te bereiden, in een hoeveelheid van ongeveer 3-4 kg mest of compost per vierkante meter. We moeten het niet overdrijven met stikstof, want amarant zoals spinazie kan nitraten in de bladeren verzamelen, die giftig worden voor consumptie.

Tegenslag

Amarant is een zeer rustieke plant, niet voor niets staat hij meer bekend als onkruid dan als tuinplant, daarom heeft hij niet veel vijanden en heeft hij geen antiparasitaire behandelingen nodig. Het kan last hebben van bladluizen, als deze parasiet voorkomt, kunt u het artikel lezen over hoe u planten tegen bladluizen kunt beschermen, om te begrijpen hoe u met natuurlijke methoden om kunt gaan met de besmetting.

Het verzamelen en gebruiken van amarant

Bladeren. Amarant die is gekweekt om de bladeren te consumeren, wordt geoogst als de plant jong en zacht is, alleen de bladeren die nodig zijn, kunnen worden verwijderd of de hele plant kan worden verzameld. De productie van bladeren is van eind juni tot de eerste koude. De bladeren worden op dezelfde manier gekookt gegeten als andere bladgroenten, zoals bieten en spinazie.

De zaden. De zaden rijpen tussen augustus en oktober en worden geoogst wanneer ze gemakkelijk tussen de vingers te scheiden zijn. Ze worden gebruikt als granen: amarant kan worden gebruikt in meel, om brood te maken, in soepen en bouillons, ze kunnen ook worden gepoft. Als ze gekookt zijn, maken de zaden een gelei zoals die van tapioca. De teelt om de zaden in de tuin te verkrijgen levert echter niet veel op, hoewel veel zaden klein van formaat zijn.

De eigenschappen van amarant

Veel zaden zijn rijk aan eiwitten en vezels, in amarant vinden we ook een goede aanwezigheid van calcium, magnesium, fosfor en ijzer. In vergelijking met granen heeft amarant een hoge voedingswaarde als voedsel en zijn de zaden, omdat ze glutenvrij zijn, geschikt voor coeliakiepatiënten. Al deze eigenschappen maken van amarant een groente, maar erg interessant om te kweken, dus het is de moeite waard om dit nog weinig bekende gewas te ontdekken.


Video: Pepers en Paprikas kweken van zaaien tot oogsten